Што ќе ви се случи ако секојдневно се качувате на само 50 скали?

0
113

Неодамнешно истражување проведно од страна на меѓународен тим на научници, покажало дека секојдневноте искачување на само 50 скали, што е еквивалент на качувањето на 5-ти спрат, може значајно да го намали ризикот на кардиоваскуларни болести.

Научниците го спроведел истражувањето во примерок од 458.860 возразни лица, вклучувајќи и лица со семејни болести, генетски ризики и податоци за висок крвен притисок.

Студијата покажала дека редовно искачување по скалите го намалила ризикот од кардиваскуларни болести, особено оние кои не биле ризични на срцеви болести. Оваа врста на активност има своја предност, не е скапа, не бара посета на вежбалница, ниту специфична спортска опрема, и може да се прави независно од временските услови.

Научниците забележале дека лицата кои прекинале да користат скали, имале ури 32% поголем ризик од развој на кардиоваскуларни болести.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here