„Вака изгледа небото на вљубените“: Лет со балон во една од најубавите земји во светот!!!

0
73

Обвиен во мистериозен шарм, под небото на вљубените, се наоѓа бајковит лавиринт на антички регион. Овде, речиси секој камен крие приказна стара илјадници години.

Областа каде човечката рака буквално се испреплетува со природата, а мистериозните карпи се осветлени само од светлината на балон со топол воздух.

И тоа е можеби најдобрата асоцијација со овој регион на една од најубавите земји во светот – Кападокија, која опфаќа делови од градовите Аксарај, Невшехир, Нигде, Кајсери и Киршехир.

Но, иако 200 импресивни балони на топол воздух ја прават оваа област фантастична позадина за романса, Кападокија е многу повеќе од тоа, како што видовме самите.

Зајдисонцата овде се нереални, особено во Долината на љубовта, позната и како долина Баглидере, која се наоѓа помеѓу Аванос и Гереме.

Возејќи низ оваа област, никогаш не треба да пропуштите да застанете во Долината на монарсите во малиот град Гореме, вклучен во списокот на светско наследство на УНЕСКО. Тоа е вистински музеј на отворено, познат по своите прекрасни пештерски формации и добро закопани цркви каде некогаш живееле монарси, па така долината го добила своето име.

Приближувајќи се кон оваа област, невозможно е да не се забележи т.н „самовилски оџаци“, обликувани со травертин и вулканска пепел. Постои верување дека овие уникатни форми биле направени од самовили кои ги граделе своите подземни домови под карпите – оттука и името „самовила оџаци“.

Пашабаги не е само живописна дестинација, туку и историско и духовно искуство кое не може да остави никого рамнодушен. Има и капела посветена на Свети Симон, закопана во самовилски оџак. Светителот овде спиел на камен кревет, а мештаните му обезбедиле кофи, спуштајќи ги со јаже. Еве низа вековни цркви врежани во мистериозни карпи, со прекрасни фрески. Неверојатна е Црната црква, која со векови била скриена од светлината, што овозможило извонредно зачувување на украсите и фреските на ѕидовите.

Во музејот за керамика Güray, кој всушност е врежан во карпите на 20 метри под површината на земјата, постои магичен свет. Зафаќа дури 1.600 квадратни метри, а воедно е и првиот подземен керамички музеј во светот според неговата архитектонска структура и концепт. Музејот е отворен во текот на целата година и на посетителите им нуди врвно искуство на мистична атмосфера. Покрај тоа, овде може да се организираат приватни настани како што се семинари, работилници, симпозиуми и концерти.

Недалеку од првиот подземен музеј во светот, ќе ве воодушеви и подземниот град – Кајмакли, кој се наоѓа јужно од Невшехир, кој датира од 3000 година п.н.е.! Тука тунелите се испреплетуваат и на тој начин формираат мистериозен лавиринт закопан длабоко во земјата. Сепак, истакнуваме дека моментално е можно да се посетат само четири нивоа од лавиринтот. Инаку, овој подземен град им служел на христијаните кои бегале од своите села пред Римјаните, а бил прибежиште за дури 5.000 луѓе. Жителите на селото Кајмакли, чие античко име е „Енегуп“, ги изградија своите домови во близина на стотина или повеќе подземни тунели во градот. Тие би можеле да бидат во градот дури 25 дена. Готвеа навечер, имаа вентилација, па дури и винарија, дневна и кујна и мали пештери за семејства. Тоа е систем кој функционираше совршено. Освен тоа, тие биле заштитени од римските напади со големи камени тркала кои биле поставени на влезовите во пештерата и кои ги штителе од непоканети непријатели.

Доколку се подготвувате за патување во Кападокија, не заборавајте да ги пропуштите сите шарм што ги нуди. Летот со балон е само еден од нив. Затоа што можете да бидете сигурни во едно за Турција – природата е најголемиот креативен уметник.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here