ХРВАТСКА ГО ПРОДАВА ОСТРОВОТ: Цената e вистинска „ситница“!

Share This Post

Хрватска
има
1.244
острови,
карпи
и
гребени,
а
населени
се
66.
Малите
се
главно
во
сопственост
на
државата,
повеќе
од
80
отсто,
а
остатокот
е
во
приватна
сопственост.

Еден
од
нив
е
во
Сплитско-Далматинската
жупанија,
поточно
во
гратчето
Винишче.
Се
вика
Мали
Космач,
а
површина
од
5
илјади
квадратни
метри
е
во
приватна
сопственост
на
домородците
од
Винишче.
Цената
на
овој
остров
моментално
е
700
илјади
евра,
но
од
агенцијата
ни
велат
дека
цената
би
можела
да
се
зголеми
и
до
еден
милион
евра,
пишува
Н1.

Овој
остров
е
на
продажба
од
2016
година
и
се
уште
го
нема
најдено
својот
сопственик.
Сопственичката
на
агенцијата
за
недвижности
Јасминка
Билисков
ни
вели
дека
имало
многу
заинтересирани
и
странски
и
домашни
граѓани.
Кога
ќе
сфатат
дека
просторниот
план
не
дозволува
градба
и
кога
ќе
се
запознаат
со
прописите
за
просторно
планирање,
многу
брзо
се
откажуваат.

Сплитско-далматинската
област
вели
дека
таков
остров
е
погоден
само
за
земјоделство.
Заменик
градоначалникот
Стипе
Чогеља
повторува
дека
секаква
градба
на
него
е
невозможна,
но
и
недозволива
според
сегашниот
просторен
план.

spot_img

Related Posts

Бесими: Се наоѓаме во период кога една по друга следат три кризи

Министерот за финансии Фатмир Бесими гостува вечерва во дебатниот...

Владата и СОНК се договорија – 12% покачување за наставниците

Синдикатот за образование, наука и култура и Владата на...

Балканот не се препознава по укажувачи повеќе институции не доставуваат извештаи до антикорупциска

Иако многу институции имаат внатрешен систем за пријавување, тие...
- Advertisement -spot_img